Maak kennis met onze krachtpatser

Voor de bouw van de windmolens op Windpark Koningspleij wordt een enorme hijskraan gebruikt, van maar liefst 150 meter hoog. De kraan is eigendom van het Barneveldse bedrijf BKV. We zetten wat feiten op een rij over deze krachtpatser, die we nodig hebben om onze turbines op te bouwen.

Hoe hoog is de kraan en wat weegt deze? 
De kraan is ongeveer 150m hoog. Tijdens het oprichten van de giek weegt hij 830 ton en tijdens het hijsen 580 ton.

Hoe wordt de hijskraan naar de bouwlocatie vervoerd?
De kraan wordt in delen naar de locatie gebracht. Om alle onderdelen naar Koningspleij te brengen, waren veertig vrachten nodig.

Hoelang duurt de opbouw van de kraan?
De opbouw van de hijskraan duurt gemiddeld 3 dagen. Dit moet natuurlijk uiterst zorgvuldig gebeuren en wordt gedaan door gespecialiseerd personeel.

Hoe wordt de kraan op de site verplaatst, van de eerste naar de tweede molen en verder?
De hijskraan wordt in 1 dag gedemonteerd en dan in twee dagen weer opgebouwd. Dit alles gebeurt met behulp van twee vrachtwagens, hulpkranen en extra menskracht.

Hoeveel gewicht kan de kraan tillen?
De hijskraan op Koningspleij kan maximaal 95 ton hijsen. Meer dan genoeg voor het hijsen van de mastdelen, de rotor en de wieken.

Hoe en door wie wordt de machine bediend: is hiervoor een speciale machinist nodig?
Alle machinisten die in de windmolens werken krijgen GWO-trainingen (First Aid, Manual Handling, Fire Awareness and Working at Heights), deze zijn verplicht in de windbranche. Per kraan is er een vast team van BKV.

Foto’s met dank aan het BKV-team