Locatiekeuze

De vier windturbines van Windpark Koningspleij staan in een lijnopstelling langs de Pleijroute (N325). Drie van de vier windturbines zijn een burgerinitiatief en zijn in eigendom van inwoners uit Arnhem en omgeving en Prowind. De vierde turbine is ontwikkeld door Pure Energie en levert de stroom aan Industriepark Kleefse Waard (IPKW). Met het onderstaande filmpje krijg je een goed beeld van de locatie van de turbines vanuit verschillende perspectieven.

 

 

Waarom langs de Pleijroute?

De locatie van het windpark is in een eerste verkenning door de gemeente Arnhem als voorkeurslocatie geselecteerd nadat uitgebreid verschillende opties zijn onderzocht. Hierbij is rekening gehouden met wet- en regelgeving en de mogelijke effecten op de omgeving. Wil je daar meer over weten? Dan kun je hier de rapportages raadplegen. Meer over de besluitvorming en de procedures rondom Windpark Koningspleij vind je bij de veelgestelde vragen.

 

Wat levert het windpark op aan duurzame energie?

Wanneer eind 2022 alle windturbines draaien, levert Windpark Koningspleij genoeg schone energie op om ongeveer 14.000 huishoudens in de regio van stroom te voorzien. De vier windturbines hebben samen een maximaal vermogen van ca. 17 MW en kunnen samen 34,5 miljoen kilowattuur (kWh) energie per jaar opwekken. Een andere vergelijking: in 2018 werd in de gemeente Arnhem 649 miljoen kWh elektriciteit verbruikt. Met 34,5 miljoen kWh dekken de vier windturbines ruim 5 procent van dit totale elektriciteitsverbruik.