Jan legt bouw windpark Koningspleij vast

Zo’n 1500 foto’s en anderhalf uur aan filmmateriaal heeft Jan van der Gronden al gemaakt van de bouw van windpark Koningspleij. Zodra hij hoort dat met groot materieel wordt gewerkt, stapt hij in zijn auto en rijdt hij naar de haven langs de Pleijroute om alles vast te leggen met zijn camera.

Groot materieel

´Van jongs af aan ben ik gek op groot transport´, vertelt Jan. ´Ik woonde vroeger tegenover de papierfabriek in Renkum. Daar reden grote vrachtwagens af en aan. Toen de schoorsteen werd gesloopt ging ik elke dag kijken.’ Het is het begin van een intense hobby. Stad en land doorkruist Jan om uitzonderlijk vervoer op beeld vast te leggen. Thuis heeft hij een groot aantal mappen met foto’s van bijzondere transportmiddelen: hijskranen, vrachtwagens, tanks en andere mega-machines. Je kunt het zo gek niet bedenken of Jan heeft er opnames van. In ruil voor een pen of een tas, deelt hij ze graag.

Mooiste moment

Via een vriend hoorde hij van Windpark Koningspleij. Sinds de montage van de masten heeft Jan geen moment gemist. Voor het bouwpersoneel is hij inmiddels een goede bekende. ´Het mooiste vond ik de aankomst van de wieken´, zegt Jan. ‘Toen ben ik er de hele dag bij geweest. Van 5 uur ´s ochtends tot 11 uur ´s avonds, om de wieken te zien, te fotograferen en te filmen.’
De wieken –  zestig meter lang en 17 ton zwaar – komen met speciaal transport. Een deel van de Pleijroute moest worden afgezet om de vrachtwagens met oplegger door te laten. Vanaf het talud naast de weg zijn ze naar de bouwplaats gehesen.

Koeien op de bouwplaats

‘Het grappigste dat ik heb gezien is dat de koeien uit de wei naast de windmolens uitbraken. Opeens liepen een stoet bonte koeien op de bouwplaats.‘ Jan vindt het jammer dat de bouw nu op een einde loopt. De spectaculairste momenten zijn voorbij. Alleen bij de derde windmolen worden gondel en de wieken nog gemonteerd en dan volgt de afwerking van het windpark. Voor Jan het moment om op zoek te gaan naar een nieuw avontuur. Ook voor windpark Koningspleij breekt een nieuwe fase aan, want vanaf begin 2022 gaan de drie windmolens draaien en kunnen ze stroom opwekken voor 11.000 huishoudens.

      

Foto’s: Jan van der Gronden ©