Vermogen burgerwindpark binnengehaald, bouw start in de lente.

Abricampagne burgerwindmolenpark Koningspleij

Arnhem – De Rijn en IJssel Energiecoöperatie heeft op woensdag 11 november de inschrijving voor aandelen in het windpark gesloten. Met 566 deelnemers en meer dan 10.000 aandelen verkocht is het benodigde kapitaal binnengehaald. Samen met ontwikkelaar Prowind is de financiering nu rond en kan de bouw rond april 2021 beginnen.

Windpark Koningspleij omvat vier windmolens die in een lijnopstelling langs de Pleijroute (N325) komen te staan. Drie van de vier windmolens zijn een burgerinitiatief van de inwoners van Arnhem en omgeving. Zij worden mede-eigenaar van deze molens, wekken zo duurzame energie op en profiteren mee in de opbrengst van het park. De vierde molen wordt ontwikkeld door Pure Energie en zal de stroom gaan opwekken voor Industriepark Kleefse Waard (IPKW). De vier windmolens wekken samen naar verwachting 34 miljoen kilowattuur (kWh) per jaar op. Dat is genoeg energie voor ruim 11.000 huishoudens. “Dit windpark levert een belangrijke bijdrage aan de duurzame energievoorziening van Arnhem”, aldus Marion Visser, deelprogrammamanager New energy made in Arnhem.

Het burgerinitiatief wordt bij de bouw ondersteund door projectontwikkelaar Prowind. Voor deze ontwikkelaar is gekozen vanwege haar jarenlange ervaring op het gebied van grote energieprojecten voor burgers. De deelnemers hebben met elkaar ruim 2,5 miljoen euro ingelegd. “Wij zijn heel tevreden dat ook in deze Corona-tijden het gelukt is om zoveel geld op te halen voor een burgerinitiatief”, zegt Judith van de Geer, voorzitter van Rijn en IJssel Energiecoöperatie.

Bouw start 1e kwartaal 2021

De voorbereidingen voor de bouw van het burgerwindpark worden getroffen door Prowind BV en de Duitse turbineleverancier Enercon. Gekozen is voor het type E-115 EP3, met een tiphoogte van 177,5 meter. Het betreft een zogenaamde direct drive zonder tandwielkast. Daardoor heeft het een compact motorhuis en is relatief geluidsarm. De geproduceerde stroom wordt afgenomen door Greenchoice-De Groene Stroomfabriek. De bouwstart is gepland voor het 1e kwartaal van 2021 en is naar schatting eind 2021 afgerond.

Inwoners wekken samen duurzame energie op

Bewoners van Arnhem en omgeving worden via de Rijn en IJssel Energiecoöperatie mede-eigenaar   van een stukje windmolen. De energiecoöperatie verzorgt daarbij de deelname voor de bewoners van Arnhem en omgeving. Iedereen kon mede-eigenaar van de windmolens worden door lid te worden van de energiecoöperatie en windaandelen te kopen. Hiermee wordt niet alleen bijgedragen aan lokaal geproduceerde duurzame energie, maar ontvangt men ook een mooi verwacht rendement van 6% over de looptijd van 20 jaar.