Beklimming toren

Mogen wij er ook in? Die vraag krijgen voorlichters van Energiepark Koningspleij maar al te vaak van zojuist gearriveerde bezoekers. Natuurlijk doelen zij niet op de zeecontainers – ons tijdelijk informatiecentrum – maar op de turbine, even verderop.

Zij zijn niet de enigen die gevoelig zijn voor de aantrekkingskracht van de stalen kolos. Ook de voorlichters zelf zouden maar al te graag het gevaarte betreden. En met eigen ogen zien en ervaren waarover zij hun publiek vertellen. Maar helaas, vanwege de veiligheid blijft de grote deur voor al deze nieuwsgierigen hermetisch gesloten.

Vlak voor zijn vertrek als bestuurder van het windpark had bofkont Derk te Bokkel de gelegenheid om met een inspectieteam van beheerder Prowind een turbine te beklimmen. Dat ging niet zomaar, vertelde hij. Er was een heel lijstje met mitsen en maren. Vanzelfsprekend moest hij de voorgeschreven zekerings- en veiligheidsuitrusting dragen. Vereist was een goede conditie (vanwege de pittige klim), een beperkte lichaamsomvang (BMI maximaal 25). En hij mocht geen last hebben van hoogtevrees.

Gelukkig voor de achterblijvers zag Derk kans om tijdens zijn enerverende klimtocht op talrijke momenten zijn filmcamera te bedienen. En had hij voldoende lucht over om zijn begeleiders tot uitleg te bewegen. Filmmaker Djoewe Walta heeft van het ruwe materiaal dit filmpje gemaakt.

Bekijk hier korte versie van de beklimming: https://youtu.be/_qMGfFNSNTk

Bekijk hier de lange versie van de beklimming: https://youtu.be/V7m8-T9SidY