’Burger’ windmolens: klein aandeel, groot effect

Eerlijk gezegd houdt het me al bezig sinds m’n vierde”. Er klinkt enige schroom in haar stem als Xeni (30) het zegt. Ze heeft het over de wereld die ze, toen al, wat beter wilde maken.

Via een bijbaantje bij de energiecoöperatie zag ze als student hoe een groep gelijkgestemde mensen samen aan iets moois bouwde: drie ‘burger’ windmolens. Genoeg voor de energie voor 11.000 huizen. Inmiddels heeft ze zelf ook een aandeel en geeft ze hiermee aan al lang geen buitenstaander meer te zijn:

Mijn studie Geografie, Planologie & Milieu bracht me eigenlijk al een beetje op dat spoor. En in mijn werk ben ik ook met duurzaamheid bezig, maar dan voor sociale huurwoningen.

Dat de molens nu inmiddels alle drie echt draaien, energie leveren en dat de omgeving mee profiteert, maakt haar trots.

 

Lees meer en bekijk de film op: https://www.gelderland.nl/projecten/ons-klimaat-jouw-invloed/wind