Waar en waarom

Windpark Koningspleij

 

De vier windmolens van Windpark Koningspleij komen in een lijnopstelling langs de Pleijroute (N325) te staan. Drie van de vier windmolens zijn een burgerinitiatief en bouwen we dus samen met inwoners uit Arnhem en omgeving. De vierde molen wordt ontwikkeld door Pure Energie en zal de stroom op gaan wekken voor Industriepark Kleefse Waard (IPKW). Op het onderstaande filmpje krijg je een goed beeld van de locatie van de molens vanuit verschillende perspectieven.

 

 

Waarom langs de Pleijroute?

De locatie Koningspleij Noord is in een eerste verkenning door de gemeente Arnhem als voorkeurslocatie geselecteerd nadat uitgebreid verschillende opties zijn onderzocht. Hierbij hebben we rekening gehouden met wet- en regelgeving en de mogelijke effecten op de omgeving zoals flora en fauna. Uitgebreide onderzoeken hebben uitgewezen dat die effecten minimaal zijn. Wil je daar meer over weten? Dan kun je hier de rapportages raadplegen. Meer over de besluitvorming en de procedures rondom Windpark Koninsgpleij vind je bij de veelgestelde vragen.

 

Wat levert het op?

Als de molens eind 2021 gaan draaien levert Windpark Koningspleij genoeg schone energie op om maar liefst 11.000 huishoudens in de regio van stroom te voorzien. De vier windmolens hebben een totaal maximaal vermogen van ca. 17 MW en wekken naar verwachting samen 34,5 miljoen kilowattuur (kWh) energie per jaar op. Een andere vergelijking: in 2018 werd in de gemeente Arnhem 649 miljoen kWh elektriciteit verbruikt. Met 34,5 miljoen kWh dekken de vier windmolens ruim 5 procent van dit totale elektriciteitsverbruik.